SolarWinds migratie
SolarWinds
SolarWinds
06/02/2021

Spoed SolarWinds-migratie groot aantal nodes

06/02/2021

Succesvol uitgevoerd dankzij kennis, inzicht en met behulp van zelf ontwikkelde provisioning tool.

De SolarWinds migratie tussen twee fuserende internationale serviceproviders verliep uitermate moeizaam. Aan Procyon Networks is daarom met spoed gevraagd de migratie van ruim 5000 nodes van de ene SolarWinds installatie naar de andere uit te voeren. Deze 5000+ nodes vertegenwoordigen evenzoveel klanten met bijbehorende service contracten en zijn dus core business van onze klant. De SolarWinds migratie moest snel en foutloos worden uitgevoerd om de dienstverlening vlekkeloos door te laten lopen.

Problemen tijdens de migratie
Tijdens de eerste poging waren de volgende problemen ontstaan:

Er was voor gekozen om de migratie uit te voeren met behulp van een geëxporteerde lijst met nodes. Met deze lijst werd een scan gemaakt vanuit het nieuwe systeem. Het gevolg was dat nodes die onbereikbaar waren vanuit het nieuwe systeem niet geregistreerd werden.

De nieuwe nodes waren alleen bekend met hun IP-adres. Alle informatie m.b.t. naamgeving en custom properties moest achteraf nog worden toegevoegd. De aanpassing van IP-adressen naar correcte (informatieve) namen ging bij een groot aantal nodes verkeerd. Vervolgens werden veel custom properties toegekend aan de verkeerde nodes. 

Doordat geprobeerd werd de fouten in het proces te corrigeren door opnieuw te scannen en te importeren, werden zelfs nodes gedupliceerd.

Na diverse pogingen om de genoemde problemen op te lossen, bleek de gemigreerde data volledig corrupt.

Hoe heeft Procyon Networks de migratie zo snel vlekkeloos kunnen redden?
Wij hadden voor de klant die het bronsysteem gebruikt al een voorlopige provisioning tool ontwikkeld. Met deze tool kon data uit een CMS worden gebruikt om in SolarWinds de juiste nodes aan te maken. Na enkele aanpassingen kon onze tool met een volledige export uit het CMS via de SolarWinds API alle nodes direct en correct importeren. Daarnaast hebben we speciaal voor het herkennen van dubbele en corrupte data en voor rapportage enkele ad-hoc scripts gemaakt. Hiermee kon Procyon Networks precies laten zien waardoor en wanneer de fouten waren ontstaan.

De uiteindelijke migratie heeft voor de 5000+ nodes amper 2 uur gekost, waardoor we onze klant nog binnen de door hen beoogde deadline konden helpen.

Grootschalige SolarWinds migratie? Houd het simpel

Het werken met meerdere lijsten, waarvan de data moet worden gemanipuleerd en samengevoegd, is zeer foutgevoelig. Dit is in deze situatie wederom gebleken. Daarnaast is het opnieuw scannen van grote aantallen nodes geen betrouwbare methode. In de nieuwe situatie hoeven immers niet alle nodes meteen bereikbaar te zijn (denk aan downtime en firewall issues). Toch moeten ook niet-bereikbare nodes beschikbaar worden in het nieuwe systeem.

Voor dit formaat migraties is het correct en volledig toevoegen van alle informatie uiteraard van groot belang. Hiervoor is het werken met een enkele databron en het gebruik van de SolarWinds API verreweg de beste methode. Daarnaast is juist voor een provider de snelheid van een dergelijke migratie belangrijk omdat wijzigingen tijdens deze migratie niet kunnen worden doorgevoerd.

De uitdaging is groter dan de oplossing. Met kennis en inzicht is het mogelijk om een omvangrijke operatie snel, eenvoudig en betrouwbaar uit te voeren.