4G LTE failover na glasvezelbreuk

Ondanks een glasvezel storing binnen een dag toch weer verbinding met het internet? Procyon Networks creëert door snel te trouble-shooten de oplossing voor een school.

Een school had per direct geen verbinding meer naar het internet door een breuk in de glasvezelkabel. Reparatie van de glasvezelkabel heeft in dit geval drie dagen in beslag genomen met als gevolg dat de school het risico liep de primaire activiteiten een aantal dagen niet goed te kunnen uitvoeren. Bovendien was de school telefonisch niet bereikbaar (VoIP).

4G LTE failover na glasvezelbreuk

Door snel en creatief te trouble-shooten hebben wij een mooie en secure oplossing voor de school gebouwd door een redundante verbinding via 4G LTE te maken. Binnen een halve dag konden de docenten de lessen hervatten en was de school weer telefonisch bereikbaar.

4G LTE-verbinding via FortiGate firewall

Onze engineers hebben een back-up verbinding via 4G opgezet voor de school door aan de FortiGate firewall een dongle te koppelen. Hoewel de bandbreedte via de 4G LTE mast een stuk lager is (30/30 Mbits) dan via een glasvezelverbinding (500/500 Mbits) kon de school diezelfde dag nog de lessen hervatten.

Voorrang voor Voice over IP (VoIP)

Op het moment dat de 4G LTE failover geactiveerd werd was 1 Mbit per device beschikbaar. VoIP kreeg echter te allen tijde voorrang over de 4G-verbinding. De school moet immers telefonisch altijd goed bereikbaar blijven.

Docenten konden de digiborden en laptops ook weer gebruiken. Overige faciliteiten zoals bijvoorbeeld het gastenwifi-netwerk waren vanwege de beperkte bandbreedte via 4G LTE tijdelijk even niet mogelijk.

Is de redundante verbinding net zo secure als via glasvezel?

Jazeker. Security staat bij Procyon Networks altijd bovenaan bij het aanleggen van (redundante) netwerken. Aangezien het netwerk van deze school door ons is aangelegd en wordt beheerd, is de nieuwe verbinding onderdeel van het ontwerp geworden.

De FortiGate firewall leent zich uitstekend voor het aanleggen van een redundante 4G verbinding naast een glasvezelkabel. Een 4G dongle wordt gekoppeld aan de FortiGate en vervolgens is de firewall relatief simpel te configureren door onze enigneers. Net als bij de glasvezelverbinding is de verbinding over de 4G LTE-mast volledig versleuteld (encrypted).

Hoe weet de firewall wanneer de glasvezelverbinding weer hersteld is?

In de configuratie van de firewall hebben onze engineers een mechanisme geconfigureerd dat frequent controleert of de glasvezellijn weer up (of down) is. In het geval de glasvezelkabel down is ontstaat automatisch een omschakeling via de dongle naar de 4G LTE-mast om verbinding te maken.

De firewall blijft ondertussen zowel de 4G als de glasvezelverbinding frequent controleren. Zodra de glasvezelkabel weer functioneert, schakelt de firewall de verbinding automatisch om naar de glasvezel.

24/7 monitoring met behulp van SolarWinds

Onze SolarWinds monitoring omgeving monitort 24/7 de redundante verbinding van de school naar het internet. Daardoor kunnen wij precies zien wanneer de 4G LTE verbinding weer terugschakelt naar de glasvezelverbinding. Mocht één van beide verbindingen down gaan, ontvangen onze engineers meteen een alert via onze SolarWinds dashboards en komen wij direct in actie voor de school.

Al met al heeft het koppelen van de 4G dongle en het configureren van de Fortigate firewall een halve dag in beslag genomen. De school heeft permanent een veilige, redundante verbinding die 24/7 door ons gemonitord wordt.

Op zoek naar deskundigen voor het ontwerp van een redundant en secure ICT-netwerk? Neem contact met ons op.

Bel ons op: 0478 568 586 of Neem contact op

Op de hoogte blijven?

Vul uw gegevens in en we nemen contact op!

Bedrijfsnaam
Created by