2e / 3e Lijns support

Deskundige, betrouwbare en snelle service

Procyon Networks beheert de ICT netwerken van een uitlopende groep van klanten. Samen met uw ICT medewerkers borgen we de stabiliteit van deze netwerken. Door ons werk achter de schermen zorgen wij ervoor dat u erop kunt vertrouwen dat uw bedrijfsprocessen vanzelfsprekend iedere dag weer zorgeloos functioneren.

Neem contact op

2e / 3e lijns beheer

Netwerk beheer - support op maat

Procyon Networks zorgt ervoor dat u de rust ervaart die nodig is om voort te bouwen aan toepassingen voor uw organisatie. Een stabiel netwerk is de basis hiervoor. Wij zorgen voor ondersteuning op maat in de vorm van 2e en/of 3e lijns support:

  • 2e/3e lijns support: Uw helpdesk medewerkers kunnen bij onze deskundige engineers op de service desk terecht. Incidenten worden onderzocht en opgelost, wijzigingen worden in overleg ingepland, voorbereid en uitgevoerd.
  • 3e lijns support: Uw ervaren ICT medewerkers hebben bij complexe meldingen een netwerk specialist als partner om tot een snelle en adequate oplossing te komen. Bij de oplossing is kennisoverdracht een belangrijk onderdeel.

Wij bieden u de keuze uit diverse SLA niveaus, van Next Business Day tot en met het hoogste 24x7 niveau.

Uw ICT medewerkers hebben direct contact met een van onze engineers, die uw melding in zijn geheel zal afhandelen. Deze continuïteit versnelt het oplostraject. Alle meldingen worden geregistreerd in onze support portal, waar u alle informatie over uw melding terug kunt vinden.

Met jarenlange ervaring, kennis, vaardigheden en de juiste tooling, zorgt onze support afdeling voor pro-actief beheer van uw netwerk:

  • SLA op diverse niveaus
  • Service desk, een netwerkspecialist tot uw beschikking
  • Pro-actieve beheer activiteiten (zoals uitvoeren van software updates, hotfixes)
  • Trend analyses voor het anticiperen op de toekomst
  • 24/7 monitoring en alerting
  • SLA rapportages en Service Level Management
  • Kennis overdracht naar uw organisatie

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Wat is WiFi?

WiFi is een draadloze netwerktechniek waarmee je een verbinding met andere apparaten of het internet kan maken. De draadloze verbinding wordt gecreëerd door gebruik te maken van radiogolven in de 2,4GHz en 5GHz band.

Het gebruik van WiFi is licentievrij. Dat wil zeggen dat er geen kosten verbonden zijn aan het gebruik van WiFi frequenties, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld 4G/5G.

Dankzij WiFi verbind je eenvoudig steeds meer verschillende apparaten met elkaar en/of het internet. Hierdoor kunnen apparaten als laptops, tablets, telefoons (VoIP), scanners, kassa's, verwarmingsinstallaties, camera's, alarmsystemen, productiemachines, digiboards etc. snel en gemakkelijk communiceren.

(De term WiFi is overigens ooit verzonnen door een marketingbureau.)

Wat is VoIP?

VoIP staat voor Voice Over Internet Protocol (IP). Vrij vertaald betekent dit spraak over IP (netwerkverbinding). Het staat ook wel bekend als IP-telefonie of internettelefonie.

Vroeger bestond telefonie uit landelijke bekabeling. De uitdaging was dat er een koperverbinding nodig was van A naar B om spraak tussen twee deelnemers te kunnen transporteren. Vanwege de grote afstanden waren hiervoor allerlei tussenstations en versterkers nodig.

Iemand heeft op een gegeven moment bedacht om spraak in hele kleine 'samples' als data te verpakken en dat in IP 'pakketjes' over een netwerkverbinding te versturen. Hierdoor kan spraak over alles wat IP ondersteunt worden verstuurd, zoals WiFi, Ethernet, het internet etc.

Het grote voordeel is dat VoIP gebruik maakt van het bestaande ICT-netwerk, waardoor één techniek data én spraak kan transporteren. Dit betekent minder apparatuur en minder bekabeling.

Kabels zijn zelfs niet altijd nodig, want VoIP werkt ook draadloos bij goed ontworpen WiFi netwerken. De ouderwetse telefooncentrales worden vervangen door software op een server. Eenvoud, flexibiliteit en mobiliteit - want het werkt ook voor WiFi - zijn belangrijke kenmerken van VoIP.

Bij VoIP is het wel van groot belang dat het netwerk goed is ingericht voor Quality of Service (QoS) zodat de gesprekken van goede kwaliteit zijn.

Wat is WPA3-beveiliging?

WPA3 is een nieuw en sterker beveiligingsprotocol voor moderne draadloze netwerken (WiFi). De term staat voor WiFi Protected Access.

Dankzij moderne versleutelingsmethoden (Simultanious Authentication of Equeals - SAE) wordt er voor een verhoogde beveiliging gezorgd. Deze versleuteling voorkomt dat middels woordenlijsten wachtwoorden voor je WiFi-netwerk worden uitgeprobeerd.

Ook zijn andere beveiligingsfuncties verplicht zoals bijvoorbeeld PMF (Protected Management Frames). Hierdoor ontstaat een veiligere uitwisseling van gegevens tijdens de aanmeldingsfase tussen de client en het WiFi-netwerk (controller).

Wat is MU-MIMO?

WiFi 6 maakt gebruik van MU-MIMO. Het staat voor “Multi-User Multiple-Input, Multiple-Output”. Zijn voorganger MIMO, wat staat voor “Multiple-Input, Multiple-Output”, is een technologie die oorspronkelijk geïntroduceerd is met de WiFi 5 standaard. Dankzij MIMO kan bandbreedte worden opgesplitst waardoor apparaten (clients) tegelijkertijd met een WiFi Access Point (AP) kunnen communiceren.

Bij de MU-MIMO technologie kunnen de WiFi kanalen nog efficiënter worden gebruikt. Daar komt ook nog eens bij dat MU-MIMO bij WiFi 6 beschikbaar is in zowel de down- als uplink, waar bij WiFi 5 Wave2 de MU-MIMO enkel de downlink beschikbaar was. 

Bij WiFi 6 zijn 12 streams beschikbaar (5GHz = 8 streams, 2.4GHz = 4 streams) in vergelijking bij WiFi 5 waar maar 8 streams van alleen de 5GHz band beschikbaar waren.

Wat is OFDMA?

OFDMA staat voor Orthogonal Frequency Division Multiple Access. Deze kanaaltoegangsmethode is beschikbaar sinds WiFi 6 (link) en heeft een dubbel voordeel:

Enerzijds kan een kanaal in nog meer subkanalen worden opgedeeld dan voorheen. Anderzijds kan de verdeling van één of meerdere subkanalen aan één of meerdere clients worden toegekend.

Gebruikt een client weinig bandbreedte, dan kan de overige bandbreedte gebruikt worden voor andere clients. Alleen WiFi 6 beschikt over deze kanaaltoegangsmethode.

Welke WiFi-apparatuur kan ik het best gebruiken?

De keuze van merk en type hardware wordt bepaald door de combinatie van prijs en kwaliteit. De benodigde kwaliteit wordt bepaald door omgeving, de verwachte gebruikers, applicaties en soms nog meer. Neemt u contact op met onze WiFi specialisten, zij stellen u de vragen waarmee wij samen tot de beste keuze komen.

Wanneer heb ik een ICT netwerk specialist nodig?

Neemt u contact op met Procyon Networks als u:

  • Vragen heeft op netwerk gebied voor nu en in de toekomst.
  • Zeker wilt zijn dat het ICT netwerk goed werkt en blijft werken.
  • Onafhankelijk advies over datacommunicatie wilt.
  • Uw ICT team goede beheertools wilt geven en/of wilt laten trainen. 

Op de hoogte blijven?

Vul uw gegevens in en we nemen contact op!

Bedrijfsnaam
Created by